Toegegeven, de misdaadjournalist in Het geheugen van Herman Blauw heet niet Peter R. de Vries, maar Karel L. van Gelderen en toch lijkt er een grote overeenkomst te bestaan tussen de tv-reporter en het romanpersonage. Ook hoofdpersoon Herman Blauw, die door de journalist verdacht wordt hij betrokken is bij de verdwijning van een meisje, herkent de Karel L. van Gelderen als die opeens opduikt bij zijn voordeur: ‘Het gezicht dook regelmatig op in de praatprogramma’s waar Herman voorbijzapte tijdens zijn meest lamlendige avonden.’

De misdaadjournalist probeert hem te intimideren, maar Herman blijft netjes:

Meneer, wat u doet is gespeend van elk respect voor uw naaste en daarom bent u een minderwaardig mens en een erg slecht voorbeeld voor de Nederlandse jeugd, die straks gaat denken dat het getuigt van stijl en klasse als men tutoyerend, insinuerend en intimiderend langs de huizen van medeburgers loopt te paraderen.

Even later belandt de misdaadjournalist in een vijvertje, een scène die zijn tv-programma niet haalt.

Ronald Ohlsen en Bram Douwes

Ronald Ohlsen en Bram Douwes

Vanavond werd de derde roman van Ronald Ohlsen gepresenteerd. In lekker pittig vraaggesprek met Bram Douwes moest Ohlsen toegeven dat 13 jaar inderdaad wel een lange tijd was tussen zijn vorige roman en deze, maar dat er allerlei verzachtende omstandigheden waren, zoals huwelijk, werk en het stadsdichterschap van Groningen. Zijn manier van schrijven was in de loop der jaren ook veranderd, niet meer zo ‘zwaar gereformeerd in de literatuur’ als voorheen.

De liefde voor thrillers kwam bij Ohlsen toen hij op Cuba een voedselvergiftiging op liep die hem dagen aan het bed gekluisterd hield. Na een week was hij wel door de verplichte Hemingway’s heen en las hij een boek van de Ben Elton. Dat was het keerpunt.

Anton Scheepstra Ronald Ohlsen

Anton Scheepstra en Ronald Ohlsen

eerste exemplaar voor Hülya

Het eerste exemplaar voor Hülya.

Uit handen van uitgever Anton Scheepstra ontving Ohlsen het eerste exemplaar van zijn roman. Dat exemplaar gaf de schrijver door aan zijn vrouw Hülya aan wie het boek is opgedragen. Het is ook dankzij haar dat een deel van de roman in Istanboel speelt. ‘Dat is toch een mooi rijtje,’ sprak Ohlsen. ‘Mijn eerste roman speelt in Delfzijl, de tweede in Venetië en de derde in Istanboel.’

Of Peter R. de Vries Karel L. van Gelderen terecht intimiderend was zullen we hier verder niet verklappen.

Ronald Ohlsen – Het geheugen van Herman Blauw. Passage, Groningen. 312 blz. € 18,90.

0