Tom Lanoye krijgt volgend jaar de Constantijn Huygensprijs 2013 voor zijn oeuvre. De Jan Campert Stichting deelde nog meer prijzen uit: Micha Hamel kreeg de Jan Campert-prijs voor zijn bundel Bewegend Doel en Oek de Jong de F. Bordewijk-prijs voor de roman Pier en Oceaan.

De prijzen worden in januari uitgereikt. De oeuvreprijs levert 10.000 euro op, de andere prijzen van de Stichting 5.000 euro.

Over het oeuvre van Lanoye schrijft de jury:

Wie Lanoye leest, hoort stemmen. Stemmen die een levensechte persoonlijkheid suggereren. Neem de stem van Tom, de legendarische ‘slagerszoon met brilletje’ uit zijn debuut, de jonge schelm Tony Hanssen uit Alles moet weg, de herboren Shakespearekarakters uit Ten oorlog, de illusieloze Maarten Seebregs uit Het derde huwelijk, of de Zuid-Afrikaanse vrijheidsstrijder die plotsklaps zijn levensverhaal uit de doeken doet in Gelukkige slaven. Al dertig jaar wordt het werk van Tom Lanoye bevolkt door mensen die hun stem laten horen. Het woord nemen en hun verhaal doen. Dat ze daarbij van pijnlijke eerlijkheid kunnen omslaan in de meest doorzichtige pogingen tot bedrog – zelfbedrog niet in de laatste plaats – maakt ze voor Lanoye alleen maar interessanter […] Tom Lanoye heeft de Nederlandstalige literatuur een adembenemend oeuvre opgeleverd, waarin de taal kolkt en stroomt en de wereld geen moment rust wordt gegund.