Na het overlijden van Gerrit Komrij in de zomer van 2012 is zijn levensgezel Charles Hofman druk aan de slag gegaan om hun woonhuis in het Portugese Vila Pouca te transformeren in het Gerrit Komrij Huis; een cultureel centrum en bovenal een plek waar dichters gedurende enige tijd in alle rust aan hun poëzie kunnen werken. Menno Wigman is dit najaar de allereerste: een zogenaamde testdichter. Tzum bericht over Wigmans verblijf in Vila Pouca.

Charles en Menno bespreken de toekomst

In zijn naar mijn smaak veel te weinig opgemerkte roman Vila Pouca – jawel, de titel is identiek aan de dorpsnaam – verhaalt Gerrit Komrij over het wel en wee van zijn gehucht. Daar bevindt zich centraal, en ietwat verheven boven het dorpsgewoel, een oud klooster dat is omgetoverd tot een Groot Hotel. Het oogt belangrijk, imponerend. De schaal, de menselijke maat, van het dorp is overschreden.

Menno Wigman bestempelde het Hotel onmiddellijk als ‘het adelaarsnest’. Gezeten naast Charles Hofman worden hier door de twee legerleiders de plannen voor de toekomst uitgestippeld.

(Foto: © Dolf Verlinden)

0