Na al het nominatieleed won Auke Hulst vanavond dan eindelijk een prijs: in de categorie fictie schreef hij het Beste Groninger boek. De jury prees zijn autobiografische roman Kinderen van het Ruige Land: ‘Zijn herinneringen aan een tijd die allerminst florissant was, zijn rijk aan details die ons als lezer eveneens aan die tijd herinneren.’ In de categorie non-fictie won Barbara Stok met haar biografische strip over Vincent van Gogh, kortweg Vincent geheten. De jury: ‘De auteur schroomt niet de zwakheden van de hoofdpersoon bloot te leggen, sterker: die komen veelvuldig aan bod, maar ingetogen en nooit over de top. De auteur weet een nieuw en aangrijpend licht te werpen op een beroemdheid wiens leven we in grote lijnen al kennen.’

Ricky, de vriend van Barbara Stok, nam de prijs in ontvangst omdat Stok in Istanbul was, omdat haar strip in het Turks vertaald wordt. Er waren wel meer genomineerden niet aanwezig. Bij de categorie fictie was dat het duidelijkst zichtbaar toen alleen Herman Sandman en de uiteindelijk winnaar Auke Hulst op het podium plaatsnamen.

hulst en sandman

Omdat niemand een dankwoord uitsprak was dit programma-onderdeel van Het Grote Gebeuren een half uur eerder klaar dan gepland. Zie de complete juryverslagen hier.