Vroeger, in de gloriedagen van uitgeverij, had Meulenhoff een abonnement op Nobelprijswinnaars. Die positie is al jaren overgenomen door De Geus. In de voorjaarscatalogus (!) van Meulenhoff wordt echter teruggegrepen op het verleden met een nieuwe serie Meulenhoff Schatkamer. Het eerste boek is uitgekozen door Toine Donk en Daniël van der Meer van het tijdschrift Das Magazin en de literaire talkshow Literaturfest hebben als eerste boek De autonoten van de kosmosnelweg dat Julio Cortázar samen met zijn vrouw Carol Dunlop maakte.

schatkamer

Donk en Van der Meer kwamen op het boek dankzij een enthousiast betoog van Charlotte Mutsaers tijdens Literaturfest. De autonoten van de kosmosnelweg is inderdaad een fantastisch boek. Cortázar en Dunlop besluiten om de Autoroute du Sud van Parijs naar Marseille te nemen, maar ze doen daar driëndertig dagen over. Ze bezoeken elke parkeerplaats die ze tegenkomen en doen daar verslag van als antropologen die telkens een nieuwe wereld ontdekken. Het is een absurd boek met foto’s en tekeningen, maar ook een liefdevol portret van een relatie. Op het moment van de reis wist Dunlop dat ze kanker had.

Meulenhoff brengt volgend voorjaar ook Rayuela, een hinkelspel van Cortázar uit. Nog zo’n fantastisch boek dat je wijze van lezen voor altijd zal veranderen.