Schrijver Gerrit Krol is gisteren overleden. Dat is zojuist bekendgemaakt. De auteur leed aan de ziekte van Parkinson, hij was al langere tijd ziek. Krol debuteerde in 1962 met de roman De rokken van Joy Scheepmaker. Er volgden talloze romans, verhalen, essays en poëziebundels.

Met De weg naar Sacramento won hij de Multatuliprijs. Als gastschrijver aan de Rijksuniversiteit van Groningen gaf Krol een reeks hoor- en werkcolleges; ze werden gebundeld in De mechanica van het liegen. Het boek werd bekroond met de Busken Huetprijs.

Later kreeg hij onderscheidingen voor zijn gehele oeuvre. In 1986 werd de schrijver onderscheiden met de Constantijn Huygens-prijs en in 2001 ontving hij de P.C. Hooft-prijs.

Gerrit Krol

Gerrit Krol Gerrit Krol
© Jan Glas

In een boeiend interview uit 1980 praat Gerrit Krol met Jan Brokken over het schrijverschap en het verschil tussen alfa- en bêta-mensen.

Ik ben computerspecialist en dat is misschien een van de redenen dat ik anders schrijf dan de schrijvers met een alfa-opleiding. Schrijvers met een literaire opleiding schrijven gemakkelijk, zij schrijven op een ongeladen manier, zij zitten al snel op de praatstoel. Je kunt categorisch stellen dat hoe sneller iemand schrijft, des te oppervlakkiger zijn boeken worden. Veel alfa-mensen zijn gehandicapt door het gemak waarmee ze schrijven. Ben je gewend om met formules om te gaan, dan weet je dat een index of een haakje van eminent belang is – het luistert allemaal heel nauw. Iemand met een bêta-opleiding is getraind op een goede appreciatie van het formele aspect van het geschrevene; een romanschrijver moet dat ook hebben – hij moet het juiste woord vinden en het op de juiste plaats neerzetten.

Het werk van Krol wordt uitgegeven door uitgeverij Querido. Krol is 79 jaar geworden.

0

Reacties