De reorganisatie bij WPG Uitgevers (Weekbladpers Groep) heeft tot gevolg dat er honderd banen zullen verdwijnen. Tevens worden de tijdschriften Opzij en J/M in de verkoop gezet. Dat heeft WPG Uitgevers vandaag bekendgemaakt. ‘Maatregelen richten zich op rendementsverbeteringen binnen bestaande activiteiten en stopzetten van verlieslatende activiteiten zonder toekomstpotentieel enerzijds en het creëren van ruimte voor nieuwe investeringen anderzijds,’ aldus het persbericht.

‘We zien ons geplaatst voor de transitie van een traditioneel uitgeverijconcern naar een efficiënt en waar mogelijk flexibel mediahuis dat kan inspelen op de ontwikkelingen in de markt,’ zegt Algemeen directeur Koen Clement.

In Parool reageert Yvonne Dankvoort van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ): ‘WPG spreekt van een strategische heroriëntatie, maar die zie ik niet. Er worden alleen maar tijdschriftentitels geschrapt, zonder dat duidelijk wordt gemaakt hoe WPG precies in bestaande bladen wil investeren.’

Er wordt ook gezocht naar een nieuw onderkomen voor de boekenuitgeverijen Singel Uitgevers en De Arbeiderspers|A.W. Bruna, de tijdschriftenuitgeverij Weekbladpers Media (inclusief Happinez), het WPG Service Centrum en het hoofdkantoor. Het idee is om ‘medio 2014 te verhuizen naar één (nog te selecteren) centraal gelegen, inspirerende en representatieve locatie in Amsterdam.’

Update (20-11-2013): NRC schrijft dat De Groene Amsterdammer geïnteresseerd is ‘in een eventuele overname van het blad Opzij.’

0