Wie het meningsverschil tussen zanger Peter Koelewijn en A.F.Th. van der Heijden wil volgen moet NRC Handelsblad lezen. Zie het verslag van de hoorzitting door Roderick Nieuwenhuis en vandaag het opiniestuk van Koelewijn in de papieren krant (hier voor een deel op het web). Koelewijn vindt dat Van der Heijden zich ‘op het schild van onaantastbaarheid’ plaatst.

Koelewijn beweer dat hij het boek wel goed gelezen heeft en niet de fout maakt dat hij denkt dat Van der Heijden zijn moeder als aborteuse ten tonele voert. Maar andere mensen denken wel zo, zoals het RTL-nieuws die de foute lezing overnam in haar berichtgeving.

Een befaamd schrijver als A. van der Heijden hoort te weten dat, als men fictie en werkelijkheid door elkaar laat lopen, hij van een lezer niet kan verwachten dat die die scheidingslijn ziet.

Als een rechter Koelewijn in het gelijk zou stellen zou dat betekenen dat schrijvers verantwoordelijk worden voor de mogelijk foute interpretatie van hun lezers. Dat kan nog een hoop rechtszaken opleveren.

0