Ik had de oude schoolbus net uitgezwaaid en zag hem in de verte Groningen over de brug Groningen uitrijden toen ik een knal en gesis hoorde. Op de brug kwam de bus tot stilstand, maar even later rolde hij weer verder. Niets aan de hand, dacht ik nog, maar toen ik een paar minuten op die plek was, zag ik dat de bus stilstond. Lekke band. De schrijversbus met Abdelkader Benali, Joke J. Hermsen, Mik Schots, Guus Bauer en Christophe Vekeman stond stil in Groningen.

schoolbus met lekke band

Vandaag en morgen rijden er drie bussen door het land met schrijvers van De Arbeiderspers, Signatuur en A.W. Bruna. De bus die de noordelijke provincies aandeed heeft weinig geluk vandaag, want met drie kwartier vertraging kwam men aan in Groningen waar de bus ergens op het Hoge der A werd geparkeerd omdat de scherpe bocht niet gemaakt kon worden langs de Diepenring. Maar ook daarvoor had men al pech want de promomeisjes die foldertjes uitdeelden aan voorbijgangers voor boekhandel Polare werden door de stadswachten meegenomen.

Guus Bauer
Guus Bauer in Polare
Abdelkader Benali bij Polare
Abdelkader Benali
Joke J. Hermsen
Joke J. Hermsen
Mik Schots
Mik Schots
Christophe Vekeman
Christophe Vekeman
Guus Bauer bij de bus
Guus Bauer bij de bus

De vijf schrijvers moesten in recordtempo optreden, want in Roden is boekhandel Daan Nijman de volgende etappe op de tournee. Waarschijnlijk zal er nu de rest van de dag overal vertraging optreden. Optreden in Roden is in ieder geval gewoon doorgegaan, iets later dan gepland, mailt Guus Bauer zojuist. Hoe men verder ging reizen, wist hij nog niet.