In zijn column doet Joost Nijsen (uitgeverij Podium) vandaag een oproep aan de CPNB. ‘Het boekenvak gaat door de zwaarste crisis die ik me kan heugen, en ik ga al dertig jaar mee,’ aldus Nijsen. Hij richt zich tot CPNB-directeur Eppo van Nispen.

De CPNB als propaganda-instituut focust onvermoeibaar op deelgebieden, zoals Boekenweek, thrillers, kinderboeken, kookboeken, poëzie, boekenbonnen, eindejaarsacties… Maar is het niet hoog tijd dat we, heel ouderwets en eenvoudig, eerst en vooral weer collectieve campagne gaan bedrijven voor het boek als zodanig?

Nijsen vertelt in column hoe het niet moet. Het onderstaande citaat kun je lezen als een indirecte sneer naar de activiteiten van de CPNB in de afgelopen jaren.

Cruciaal daarbij is de uitvoering. Elke vorm van oubolligheid zou negatieve vooroordelen bevestigen. Ook moralisme dient voorkomen (‘ontwikkelt uw geest en leest!’). Populisme is evenmin aan te bevelen. Dus geen gelikte beelden van mooie Bekende Nederlanders die met een boek op de bank liggen, van wie iedereen weet dat ze alleen een boek in handen namen omdat ze voor de commercial betaald werden, dan wel hun imago willen opkrikken.

De uitgever geeft aan dat hij gerust een actieve rol wil vervullen in een werkgroep die de ‘collectieve campagne gestalte moet geven’. Wat wil Nijsen?

Verleid. Overtuig. Creëer het beeld dat een leven zonder geregeld lekker een boek te lezen een armoedig leven is, een saai leven, een jakkerend leven. Dat het ook spotgoedkoop is, zelfs als je niet illegaal downloadt maar gewoon wat tientjes uitgeeft voor veel meer uren dan je voor datzelfde geld in de bioscoop kunt zitten. Eventueel ook dat je met de boeken in je woning kunt laten zien wie je bent. Ik geef hier maar even wat ruwe contouren. Maar dat ons vak weer op de bres moet gaan staan voor het product dat ons tot dit vak verleidde – dat lijkt me zonneklaar. Aan de slag.

0