Altijd lastig: een boekenprogramma op televisie. De Vlaamse zender Canvas startte gisteren met Man over boek. ‘Presentator Stijn Van der Voorde gaat zes afleveringen lang op zoek naar het mysterie, de geheimen en de kracht van boeken,’ aldus het persbericht.

Het was meteen duidelijk dat het boekenprogramma een breed publiek moet gaan trekken. Van der Voorde gaat onder meer op zoek naar het antwoord op de volgende vragen: ‘Waarom is Ulysses van James Joyce een meesterwerk?’ en ‘Wat is het favoriete boek van tv-kok Jeroen Meus?’

De eerste reacties op het boekenprogramma zijn vernietigend. Het weekblad Humo heeft anderhalve ster over voor het programma:

Man over boek lijkt absoluut te willen vermijden dat het stempels als ‘elitair’ of ‘hoogdravend’ opgeplakt krijgt, stigma’s waar eerdere boekenprogramma’s wel eens mee te kampen hadden. In hun poging om het luchtig te houden, blijkt de balans helaas naar de ander kant te zijn overgeslagen.

Ook De Standaard haalde uit. Hans Cottyn schrijft:

Met zoveel glijmiddel om boeken voor een groot publiek verteerbaar te maken, waande ik me op het WK curling. (…) Misschien moet Canvas maar gewoon stoppen met televisie te maken over iets wat ze niet ernstig nemen. Hoeven we niemands tijd te verbeuzelen. Kunnen we een boek lezen, of eraan ruiken.

En in De Morgen komt schrijver Paul Baeten Gronda aan het woord:

Het probleem met Man over boek is dat het volgens Gronda te licht weegt. ‘Ik schrijf niet alle lichtheid af. Integendeel. Entertainment is goed. Maar alles blijft toch erg aan de oppervlakte. Het is een rubriekenprogramma in de trant van Man bijt hond, alleen had dat programma steeds een langere reportage die het hoofdbestanddeel vormde. Ik heb de indruk dat die hoofdmoot in Man over boek geschrapt is en men alleen de rubrieken overgehouden heeft.’

Op Twitter lieten talloze kijkers van zich horen. Een kleine bloemlezing:

(Met dank aan: Dirk Leyman)