De Grote Inktslaaf Literatuurprijs 2013 is gewonnen door Bart Stouten en dat betekent dat zijn Kersen eten om middernacht voor nu ontsnapt aan de vergetelheid. De prijs is daarvoor bestemd; voor boeken die ten onrechte door de media zijn genegeerd.

De prijs werd zondagmiddag 8 december uitgereikt tijdens de Beurs van Kleine Uitgevers in Paradiso, Amsterdam. Stouten (links op de foto) ontving een 3D-wisseltrofee en gaat, samen met onder meer Gerbrand Bakker, Graham Swift, Hilary Mantel en Almudena Grandes, een kort verhaal bijdragen aan een bundel voor de Europese Unie. De recensies van alle genomineerde boeken worden gebundeld in De Blauwe Bauer (door Guus Bauer, rechts op de foto) waarin besprekingen staan van de honderd beste boeken van de laatste vijf jaar.

De jury – het bleef onbekend wie dat zijn – koos de winnaar uit de volgende genomineerden:

Owen Donkers – IJsbrood

Peter Drehmanns – De man die brak

Victor Meijer – Snoepreis

Bart Stouten – Kersen eten om middernacht

Lammert Voos – De terugkeer van het haringorakel

(foto: © Erik Nieuwenhuis)

BartStoutenKersenEtenOmMiddernacht

0