Rudy Soetewey heeft met 2017 de Diamanten Kogel gewonnen, de Vlaamse prijs voor het beste spannende Nederlandstalige boek. Volgens de jury is de kwaliteit van de inzendingen toegenomen: steeds meer auteurs schrijven betere thrillers die vaker de hand reiken naar de literatuur.

2017. De sfeer tussen Vlaanderen en Wallonië bereikt een dieptepunt als de VEP een meerderheid in het noorden behaald. Geweld steekt de kop op en de sfeer wordt almaar grimmiger en agressiever. Als de ontslagen klokkenluider Michel Lepaire ontdekt dat zijn vader, een paracommando van Waalse komaf, uit het rusthuis is verdwenen, gaat hij op zoek.

De jury over dit uitgangspunt: Het is volledig de verdienste van Rudy Soetewey dat hij deze moeilijke en sombere thematiek van de persoonlijke crisis van het hoofdpersonage, en de politieke crisis van Europa op een herkenbare manier heeft weten te verwerken in een boeiende thriller.

Rudy Soetewey werd met zijn vorige boek Getuigen al eens genomineerd voor de Diamanten Kogel, maar won toen niet. Ditmaal mag hij de zilveren boksbeugel meenemen. Het was de elfde keer dat de prijs werd uitgereikt. De jury noemde zijn 2017: een wrede en gedurfde utopie.

De andere genomineerden waren Jo Claes (Getekend Vonnis), Patrick Conrad (Tango assassino), Escober (Overkill), Walter Lucius (De vlinder en de storm) en Charles den Tex (De erfgenaam).