De driejaarlijkse Frans Kellendonk Prijs gaat in 2013 naar Esther Gerritsen. De prijs wordt toegekend aan een Nederlandstalige auteur met een literair oeuvre dat getuigt van een onafhankelijke en originele kijk op maatschappelijke of existentiële publiek. De laatste, terecht veelgeprezen roman van Esther Gerritsen is Dorst.

De schrijfster krijgt een geldbedrag van € 5.000,-.

Uit het juryrapport:

Niet alleen in haar onderwerpkeuze, maar ook in haar stijlgevoel is Gerritsen een buitencategorie. Haar absurdistische logica en subtiel-humoristische stem maken iedere zin in haar romans en columns een ‘typische Gerritsen’. Dat is bijzonder in de Nederlandse letteren en dat is een belangrijke overweging geweest van de jury om Esther Gerritsen te nomineren voor de Frans Kellendonk-prijs. Voor Kellendonk was een superieure en onderscheidende stijl hét mes om de maatschappij, sociale gewoontes en vooronderstellingen mee te fileren. Dat lemmet past wonderwel in de hand van Gerritsen.

Op de site van uitgeverij De Geus meer uit het juryrapport.