In de Volkskrant van afgelopen mocht Sylvia Witteman in het Volkskrant Magazine leeglopen over het doorstane leed in haar leven. Leon de winter valt vooral over de passage waarin Anne Frank wordt aangehaald. Hij schreef dat in een stuk voor de Volkskrant, maar die weigerde het (Witteman is de vrouw van de hoofdredacteur) en dat staat nu op de site van De Telegraaf afgedrukt.

‘Ik maak graag harde grappen,’ zegt Sylvia, ‘veel harder dan ik in mijn stukjes zou zetten. Lekker heel gemene dingen over Anne Frank tegen elkaar zeggen.’ En wanneer er in een gesprek met haar beste vriend onverhoopt te veel ernst binnensluipt, zegt ze, ‘gaan we heel snel flauw doen of concentratiekampgrappen maken’.

Die opmerking viel bij De Winter niet in goede aarde:

En interessant is ook om te weten dat Syl denkt dat het leuk is om de lezers van de Volkskrant te vertellen (ze had die opmerkingen kunnen schrappen, en haar man ook) dat ze graag harde grappen maakt over concentratiekampen en Anne Frank. Dat geldt in haar kringen kennelijk als leuk vrijgevochten en vooruitstrevend.

Ik hou ook van lekker eten, maar na het lezen van dat interview kan ik niet zoveel eten als ik zou willen kotsen, Syl.

Lees het hele ingezonden stuk op de site van De Telegraaf.