Beklemmend debuut

17 augustus 2013 om 12.00: drie schrijverskoppels verzorgen in de Titty Twister op Lowlands een literaire paringsdans. Gedurende een ruim half uur vermaken de zes talenten de behoorlijk goed gevulde tent met onder meer vlijmscherpe brieven aan elkaars adres. Eveline Vreeburg is één van deze zes schrijvers. De schrijfster debuteerde in 2011 met de semi-autobiografische roman Onder pseudoniem.

In dit boek maak je kennis met Eefje. Eefje is naar Amsterdam vertrokken na het behalen van haar middelbareschooldiploma. Ze wil wel actrice worden, maar erg veel vaart zet ze daar niet achter want Eefje is nog lang niet klaar met haar verleden. Onder pseudoniem schiet voortdurend heen en weer tussen heden en verleden en stapje voor stapje kom je er als lezer achter wat er met de verdwenen zus van Eefje is gebeurd. De verwarring die Eefje voelt en haar gebrek aan grip op het leven weet Eveline Vreeburg helder weer te geven.

Het boek kenmerkt zich door het gebruik van een staccato-achtige taal:

De tent was open. Schapenvachten lagen verspreid op de bodem. De meeste waren wit. Er lag ook een gele tussen. De hut rook naar het zonverwarmde zeil.

Deze manier van schrijven zorgt ervoor dat je de hoofdpersoon, ook al is ze in de twintig, niet als een volwassene beschouwt. De naïviteit waarmee ze zich in de armen van diverse mannen stort, sluit daar ook bij aan.

Onder pseudoniem

Wat verder opvalt, is dat de schrijfster regelmatig op originele wijze beschrijft hoe dingen ruiken: ‘De treinwagon rook naar warme mayonaise op een frietje. Ik verkaste naar een wagon die minder stonk.’ En:

Op zaterdagochtend ging ik met mijn vader zwemmen in het chloorbad van het Sportpaleis, waar binnen alles geel, rood of blauw was. In de smalle gangen hing dezelfde bedompte lucht als in de gang waar de slaapkamer van Michiel op uitkwam.

Eveline Vreeburg heeft dit boek geschreven naar aanleiding van de moord op haar halfzus. Caroline Pino werd in augustus 1996 vermoord in een slaapzak aan de rand van Parijs gevonden. De moord is nooit opgelost. Onder pseudoniem is met deze kennis in je achterhoofd een inktzwart boek over een poging om grip te krijgen op het leven. Een poging die niet veel ruimte over laat voor hoop. Onder pseudoniem is een beklemmend debuut.

Cilla Geurtsen

Eveline Vreeburg – Onder pseudoniem. Prometheus, Amsterdam. 190 blz. € 18,95.