Het is maar een klein bericht in de Volkskrant, maar er wordt door de betrokkenen vooral heel veel niet gezegd. Kader Abdolah gaat weg bij zijn uitgever De Geus en stapt over naar Prometheus. Abdolah geeft aan de krant de volgende reden: ‘Het is een proces waar ik zelf geen directe invloed op had. Zoals toen ik mijn vaderland verliet en mij ineens in Nederland bevond.’

Dat is op zichzelf een interessante vergelijking van de schrijver wiens carrière sinds een bedroevend slecht Boekenweekgeschenk wat in het slop zit. Wordt hier uitgeverij De Geus met het ayatollah-regime vergeleken en Prometheus met het democratische Nederland? Of gelooft Abdolah niet in de vrije wil en heeft een hogere hand hem opeens bij Prometheus neergezet? Abdolah is goed in raadsels vergroten.

Uitgever en vriend Eric Visser is teleurgesteld en snapt het vertrek niet. In zijn opmerking zit een wereld van venijn: ‘Er zijn uitgevers die een auteur graag groot maken. En er zijn uitgevers die ze liever kant en klaar kopen.’

Dat is een directe sneer aan het adres van Mai Spijkers en misschien een antwoord op de vraag wat Abdolah bedoelde met zijn zin ‘Het is een proces waar ik zelf geen directe invloed op had.’ Kader Abdolah is het slachtoffer geworden van mensenhandel.

0