Gisteren werd bekend dat onder andere A.F.Th. van der Heijden en Arnon Grunberg lid zijn geworden van de Akademie van Kunsten. De komende jaren zullen ze met andere kunstenaars ideeën gaan uitwisselen over kunst en wetenschap.

Het is opvallend dat de schrijvers samen zitting nemen in de Akademie van Kunsten, omdat ze sinds 2007 gebrouilleerd zijn. Er ontstond een rel toen Van der Heijden tijdens de uitreiking van de AKO Literatuurprijs weigerde om in een ruimte met Grunberg te verkeren. Grunberg had eerder een open brief geschreven waarin hij uithaalde naar het werk en de persoon Van der Heijden.

Sindsdien heeft Grunberg zich teruggetrokken uit het openbare literaire leven. ‘Ik trek een cordon sanitaire om de Nederlandse literatuur, opdat het nog lang gezellig kan blijven in die literatuur.’

In Nieuwsuur werd Van der Heijden gisteravond geïnterviewd over zijn lidmaatschap van de Akademie van Kunsten. Ook de kwestie met Grunberg kwam ter sprake.

Het is eerste wat ik hem ga vragen als ik hem zie is: ‘Het feit dat je hier nu bent, betekent dat, dat het cordon sanitaire dat je rondom de Nederlandse literatuur hebt opgeworpen, dat dát nu is opgeheven?’ Daar ben ik wel nieuwsgierig naar.