Het was allang duidelijk dat schrijver Leon de Winter en filmmaker Theo van Gogh (1957-2004) geen vrienden waren. Vanavond deed De Winter daar nog een schepje bovenop; in een interview met het NCRV-programma Altijd Wat liet hij zich stevige uitspraken ontvallen.

Ik heb er spijt van dat ik Theo van Gogh nooit in elkaar hebben geslagen. Ik denk dat dat hem het leven zou hebben gered. (…) Zijn woorden hadden een enorme lading. Ik had hem eigenlijk een keer op zijn bek moeten slaan.

De Winter haalde bij het verschijnen van zijn laatste roman VSV, waarin Van Gogh als personage optreedt, al verschillende malen hun vetes aan in interviews, maar ging niet eerder zo ver in zijn uitspraken.

Van Gogh beschuldigde De Winter van overdreven gedweep met ‘het Joodse leed’. De Winter voelde zich, samen met zijn vrouw Jessica Durlacher, door de uitspraken van Van Gogh ten diepste gekrenkt.

0