De ontwikkelingen gaan snel. Het is nog maar een paar weken geleden dat bekend werd dat Nieuw Amsterdam de Wereldbibliotheek inlijfde, vandaag werd bekend dat Novamedia Nieuw Amsterdam heeft binnengehaald. Op BNR vertelde Boudewijn Poelmann, ceo van Novamedia, over deze overname. Eerder nam Novamedia ECI over.

Derk Sauer, oprichter van Nieuw Amsterdam, blijft voor de helft betrokken bij het bedrijf. Lees en luister meer op BNR.

Op de website van Novamedia staat:

Novamedia werkt vanuit de visie dat de wereld gebaat is bij sterke maatschappelijke organisaties en goed geïnformeerde burgers. De overname van Nieuw Amsterdam, die als zelfstandige uitgeverij blijft bestaan, en eerder ECI past in deze visie.

Boudewijn Poelmann is schathemelrijk geworden als een van de oprichters van de Postcodeloterij, waarbij het geld niet alleen naar goede doelen ging. Poelmann verkocht in 2010 2,06% van zijn aandelen voor 1,8 miljoen euro.

Nieuws Amsterdam is al jaren aan het kwakkelen. Uitstekende redacteuren en uitgevers verdwenen. Van het multimediale elan waarmee de uitgeverij ooit begon, is weinig meer over. Uitgever Lidewij de Paris in een persbericht:

Als uitgeverijen kunnen we veel leren van de ervaring en kennis van Novamedia. Wij hebben de mensen bij Novamedia leren kennen als zeer kundig en zien bij hen een focus en betrokkenheid bij hun maatschappelijke missie. Novamedia kan ons helpen onze lezers beter te leren kennen en bedienen. Met de breedte van Wereldbibliotheek, de kennis van Novamedia en ECI als partner kan Nieuw Amsterdam iets moois opzetten.