De NOS meldt vanavond dat de Polare-winkels morgen weer opengaan, maar dat de keten als geheel binnenkort failliet gaat om de losse bedrijven te kunnen verkopen. Helemaal volgens het draaiboek van alle commentatoren. Iedereen, behalve de Polare-managers zelf, voorspelde dat deze weg gevolgd zou worden. Volgens de Polare-boys waren er steeds belangstellenden. Er waren belangstellenden om de hele keten over te nemen, maar niemand weet wie die belangstellenden waren. Ook nu zijn er weer belangstellenden volgens bewindvoerder Kees van der Meent:

Van de Meent zegt dat er vanuit vele hoeken belangstelling is voor een overname van vestigingen van Polare.

Altijd wordt dan hetzelfde rijtje boekhandels genoemd: Broese in Utrecht, Scheltema in Amsterdam en Donner in Rotterdam. Ik vraag me echter af of die megawinkels nog wel genoeg overlevingskansen hebben. NRC Handelsblad gaf afgelopen vrijdag in de Amsterdambijlage een overzicht van alle boekhandels in de hoofdstad. Die kunnen het verlies van zo’n gigant wel opvangen. De situatie in Rotterdam ken ik niet zo goed, maar daar hebben ze wel een paar kleine goede boekhandels. Broese is volgens mij de enige echt grote boekhandel in Utrecht (alhoewel ik zelf altijd liever winkel bij Savannah Bay). Zou het niet beter zijn om die gigantische panden te verkopen en dan met een kleine groep enthousiaste en vakkundige medewerkers opnieuw te beginnen op kleinere locaties? De boekenmarkt zal hoe dan ook inkrimpen, de online-aankopen zullen hoe dan ook toenemen.

In het noorden lijkt me een herstart van Scholtens-Wristers in Groningen en De Tille in deze vorm onmogelijk. Ook die panden zijn te groot. Bovendien is in Leeuwarden bijna al het personeel van De Tille weggelopen, dus een deskundige laag bestaat er niet meer. Boekhandel Van der Velde is op dit moment erg sterk in het noorden. Ik zie alleen maar kans voor kleinere winkels met personeel dat zelf verantwoordelijk gemaakt wordt voor alles, met overzichtelijker aanbod.

Het nieuws van vanavond is dus geen nieuws. De volgende stap wordt interessant. Kleinere winkels op andere plekken dan nu, gok ik.