Met zijn boek Oorlog en terpentijn wint Stefan Hermans de Vlaamse Cultuurprijs voor de letteren 2012-2013. De uitreiking vond plaats tijdens de opening van het jaarlijkse boeken- en actualiteitenfestival ‘Mind the Book’ in Vooruit Gent. De jury loofde Stefan Hertmans’ even monumentale als persoonlijke roman. De winnaar krijgt € 12.500,- mee naar huis.

De jury noemt Oorlog en terpentijn een belangwekkend boek voor iedereen:

Hertmans’ roman navigeert meesterlijk heen en weer tussen het kleine en het grote, tussen de biografische anekdote en de grote bewegingen van de tijd, tussen het Vlaanderen van toen en nu, tussen het met zorg geschetste detail en de brede penseelstreken van de verbeelding. Dit is een boek over een familiegeschiedenis en een oorlog. Maar het is ook een boek over schilderen en schrijven, over de manieren waarop een kunstenaar in goedgekozen lijnen en kleuren of dwingende metaforen iets van de hel en de hemel van het leven kan oproepen.

Een bespreking van de roman staat hier.

(foto: © Giny Backers)

0