Dertien uitzendingen zijn er inmiddels geweest van het boekenpanel van De Wereld Draait Door. Tot nu toe blijkt uitgeverij Atlas Contact het meeste baat te hebben van het tv-programma, zes keer werd een boek van deze uitgeverij besproken, twee keer werd het boek zelfs ‘Boek van de maand’. Opvallend is dat de meeste (grote) uitgeverijen wel een keer aan bod komen (op Nijgh & Van Ditmar na).

boek van de maand

In elke uitzending behandelen vier boekhandelaren (Gerda Aukes – Librisboekhandel Den Boer in Baarn, Monique Burger – Librisboekhandel De Nieuwe Boekhandel in Amsterdam, Wim Krings – zelfstandige boekhandel Krings in Sittard, Ronnie Terpstra – Librisboekhandel Van der Velde in Leeuwarden) vier boeken die opvielen in de afgelopen maand. Gelukkig Drie Libris-boekhandelaren en geen enkele Polare-boekhandelaar, anders zou die nu moeten vertrekken.

Dit waren hun keuzes (twee keer klikken op het plaatje voor een groter formaat, rood is steeds het Boek van de maand):

boekenpanel

Op de uitzending van 26 maart 2013 na, waarin twee boeken van De Geus werden behandeld, kwam het nooit voor dat twee boeken van dezelfde uitgeverij in één uitzending behandeld werden. De keuze voor de boeken is soms merkwaardig: een wielerboek, een biografie over Joe Jackson, een kookboek, een dichtbundel, over de keuzes voor de rest van de boeken maar niet te spreken. Het is goed dat het panel af en toe een minder voor de hand liggend boek noemt, maar je vraagt je wel af welke criteria de panelleden aanleggen voor hun keuze. De panelleden spreken louter in superlatieven, of het nu over een detective, een literair werk of een wandelboek gaat: alles is schitterend, fantastisch en geweldig. Een kritische noot is verboden.

De aandacht voor de gekozen boeken levert extra verkoop op. Meestal komen de boeken direct in de Bestseller top 60 terecht, dus de commerciële waarde van dit programmaonderdeel van DWDD is enorm groot.

0