Een bijna volledig intact archief van de Tachtiger Frans Erens (1857-1935) wordt komend weekend aangeboden tijdens de Tefaf in Maastricht. De zeer omvangrijke collectie manuscripten en uitgaven van de Limburgse schrijver is te koop voor € 14.500.

Uit de aanbieding van antiquariaat Fokas Holthuis:

Het nu aangeboden archief van Erens bestaat uit acht volgeschreven schoolschriften, vele tientallen manuscripten, enkele brieven aan Erens en een originele foto van de schrijver. Twintig eveneens bijgevoegde uitgaven van het roemruchte tijdschrift De Nieuwe Gids illustreren de vriendschap tussen de Limburger Erens en Amsterdamse schrijvers als Frank van der Goes en Albert Verwey: de boekjes zijn meestal voorzien van aardige opdrachten. Bij elkaar omvat de collectie ruim 650 beschreven pagina’s. Deze originele stukken zijn niet eerder op de markt gekomen en nooit bestudeerd. Dat het archief, bijna tachtig jaar na het overlijden van de schrijver, nog intact is mag uitzonderlijk worden genoemd. De prijs is 14.500 euro.

De veelzijdigheid van Frans Erens komt in de collectie sterk naar voren: Erens als jurist, als reiziger, als katholiek en vertaler van Augustinus en Thomas a Kempis, als criticus, als groot kenner van de Franse literatuur, als Limburger, als vernieuwend schrijver en als gewaardeerd collega. Vooral de acht schoolschriften zijn een goudmijn: ze bevatten zowel scheppend proza (deels ongepubliceerd) als concepten van brieven aan schrijvers, uitgevers, dominees en makelaars (te lezen als een alternatief dagboek).