Op zijn weblog vraagt literair journalist Maarten Dessing zich af of de oplagecijfers die De Bezige Bij verstrekt over de onverbiddelijke bestseller Ik Jan Cremer wel kloppen. Bij de jubileumeditie (als ‘ongecensureerd’ aangekondigd) wordt vermeld: ’55e druk, 1.150.000 exemplaren verkocht’. Een kwestie van creatief boekhouden, aldus Dessing die ging tellen, omdat er in 2000 nog maar 550.000 exemplaren verkocht waren.

Dat zou betekenen dat de laatste vijf drukken gemiddeld elk 100.000 exemplaren groot was. […] Zelfs wanneer je de verkopen erbij optelt van deel twee (verschenen in 1966) en drie (2008) én de vertalingen, dan geloof ik het nog niet. Ik, Jan Cremer 3 stond zes jaar geleden slechts twee weken in de Bestseller 60.

Lees het hele stuk ‘De opschepper Jan Cremer op het wereldwijde web’ hier.