Met veel tamtam werd in januari de landelijke e-booksite van de bibliotheken in werking gesteld door minister Jet Bussemaker. Gisteren verwoordde Jan de Waal op de site van het Bibliotheekblad de kritiek op de site: ‘Zelden heb ik zo’n disfunctionerende website gezien als onze landelijke e-booksite.’ Zo’n beetje alles wat mis kan gaan is misgegaan. Van onduidelijk aanmeldprocedures tot het daadwerkelijke lezen. De claim dat er 5000 titels beschikbaar zouden zijn, klopt ook niet, de lezer kan voorlopig uit 2000 titels kiezen en de 10.000 titels die in het vooruitzicht waren gesteld zijn op de lange baan geschoven.

Volgens De Waal disfunctioneert de site op alle fronten: van de lay-out tot en met de gebruiksvriendelijheid, van het aanbod aan boeken tot en met de samenwerking met andere digitale platformen (zoals de enorm rijke site Literatuurplein, ook van de bibliotheken). Lees zijn waslijst aan kritiek hier en schrik.

Ik besloot de proef op de som te nemen. Het kostte me eerst al moeite om de landelijke e-booksite te vinden. Via mijn plaatselijke bibliotheek kwam ik er niet. Pas na enig gezoek kom ik er achter dat je via de landelijke bibliotheeksite moet inloggen. Je hebt al een account van je eigen bibliotheek, maar voor de site moet je eerst inloggen met dat account om vervolgens een ander account aan te maken. Bevestigen via e-mail, zoals gebruikelijk, maar als je zoals ik even van de site af bent, moet je bij terugkomst weer opnieuw inloggen.

Maar eindelijk was ik klaar. Dacht ik.

Ik had een boek gekozen, maar dat boek wilde maar niet openen. Toen las ik, elders, dat je ook nog een bibliotheekapp moest downloaden. Dus naar de i-Store om de bibliotheek-app te downloaden (inloggen met je Apple-inlog, daarna opnieuw inloggen met je nieuwe bibliotheekinlogcode) en ja hoor, eindelijk was het boek te lezen.

Tot het boek vastliep.

Apparaat uit en aan en opnieuw inloggen, want de site onthoudt je inloggegevens niet.

Over het aanbod. Ik dacht: laat ik het woordje ‘gay’ eens intikken. Wat zou je dan krijgen?

gay

Eén titel. Als je zoekt dan lijkt het of Sjoerd Leiker het boek in 2013 heeft geschreven, maar toen is het e-book aangemaakt. In werkelijkheid komt het boek uit 1970.

Ik deed nog een poging in de niche waarin geïnteresseerd ben: ‘homo’

homo

Interessante verzameling boeken, maar nogal gedateerd en verschillend van geaardheid.

Ik probeerde daarna maar een genre: ‘poëzie’.

poëzie

Kijk, dat geeft tenminste enige keuze. Alhoewel, bij nadere instantie blijken alle titels van Querido te zijn en zijn ze, opnieuw, nogal gedateerd.

Het lijkt me, dat zeg ik in navolging van De Waal, lastig om deze site te promoten zelfs al heb je enthousiaste collega’s. Misschien is het handig om naar mensen binnen het vak te luisteren die echt verstand hebben van websites maken.