Het is bijna een week geleden dat bekend werd dat Dimitri Verhulst het Boekenweekgeschenk in 2015 mag gaan schrijven. Op Facebook woedt sindsdien een discussie tussen boekhandelaren over de Boekenweekauteur.

Een aantal boekhandelaren begrijpt de keuze van de CPNB niet. Ze vrezen dat Verhulst geen ‘commerciële lezers’ naar de boekhandel zal gaan trekken. Een boekhandelaar schrijft: ‘Waarom niet een keer een echt populaire naam die het geschenk schrijft. Uit commercieel oogpunt is dit geen goede keuze.’

Marc van Gisbergen (Uitgeverij Marmer) liet op Facebook, evenals op de site van BoekBlad, een soortgelijke reactie achter:

(…) persoonlijk vind ik ook dat het voor de Nederlandse Boekenweek commercieel geen verstandige keuze is. We hebben hier sterke en serieuze impulsen nodig en dan liggen auteurs als Herman Koch, of Peter Buwalda meer voor de hand.

Maar er zijn ook tegengeluiden. Eén van de boekhandelaren zegt: ‘Kwaliteit loont altijd.’ En: ‘Verhulst is een heel toegankelijke auteur, mét verschillende lagen van diepgang en mét humor. Misschien wel de beste keuze van de laatste jaren.’