Gisteren kwam de jury van de C. Buddingh’-prijs 2014 bijeen; de prijs bekroont jaarlijks het beste Nederlandstalige poëziedebuut. Een dezer dagen kunnen we dus de nominaties voor de poëzieprijs bekendmaken. Maar op Facebook is het speculeren al begonnen. Dichter Alexis de Roode organiseert namelijk de Grote Buddingh’-2014 Poëziepool.

De Roode riep collega-dichters op om de vier genomineerde bundels te voorspellen. Er zijn in totaal eenentwintig bundels ingezonden. De inleg bedraagt vijf euro; voor elke goede titel ontvang je één punt.

Volgens de laatste exit polls van de Grote Buddingh’-2014 Poëziepool zijn de twee grootste kanshebbers op een nominatie: Maarten van der Graaff (Vluchtautogedichten) en Hanneke van Eijken (Papieren veulens). Met enige achterstand worden Hannah van Wieringen (Hier kijken we naar), Frouke Arns (Mensen die je misschien kent) en wijlen Thomas Blondeau (Mijn beste gedicht dat u nooit zult lezen) genoemd.

Opvallend is dat grote uitgeverijen beperkt vertegenwoordigd zijn. Uitgeverij Prometheus stuurde twee poëziebundels in, Atlas-Contact en De Bezige Bij beiden één en de Arbeiderspers en Querido leverden geen bundels aan voor de C. Buddingh’-prijs 2014.

De C. Buddingh’-prijs 2014 wordt op donderdag 12 juni uitgereikt tijdens het Poetry International Festival Rotterdam.