Dimitri Verhulst zal het het Boekenweekgeschenk 2015 gaan schrijven. Verhulst schreef onder andere De helaasheid der dingen (2006), dat werd bekroond met o.a. de Gouden Uil Publieksprijs, en Godverdomse dagen op een godverdomse bol (2008, Libris Literatuurprijs). Zijn meest recente werk, De laatkomer, verscheen in 2013. Een nieuw boek wordt in augustus dit jaar verwacht: Kaddisj voor een kut. Aan NRC Handelsblad vertelt Verhulst:

Ik wil tonen dat literatuur nog een feest kan zijn in onze cultuur. Het boekenvak verkeert in een paniekfase, dus wil ik bij deze gelegenheid mijn passie voor literatuur prediken. (…) Ik vecht graag voor literatuur, het is mijn enige religie.

De 80e editie van de Boekenweek staat in het teken van Te gek voor woorden – waanzin in de letteren. Het CPNB licht de keuze voor het onderwerp toe:

De literatuur zit vol met fascinerende hoofdpersonen die afwijken van de norm. Vaak op een tamelijk onschuldige manier, zoals de hoofdpersonen uit Het boek ont van Anton Valens, die de post niet open durven maken. Maar de literatuur zit ook vol met personen die tot waanzin worden gedreven of daadwerkelijk lijden aan het leven. Denk aan Eline Vere van Louis Couperus, aan Maya in Annelies Verbeke’s Slaap of aan of Werther van Goethe. Niet alleen in fictie, ook onderzoek of eigen ervaringen leveren prachtige boeken op, zoals Ontregelde geesten van Douwe Draaisma, Toen ik je zag van Isa Hoes en Paaz van Myrthe van der Meer. Kortom, waanzin in al zijn vormen tiert welig in de letteren.

De Boekenweek vindt plaats van 7 tot en met 15 maart 2015. Voor de tweede keer zal dit zowel in Nederland als in Vlaanderen zijn.