Vorige week berichtten we er al over, maar vandaag kwam het nieuws officieel naar buiten via de CPNB ’80 jarige [sic] Boekenbon breidt uit met Kook Boekenbon [sic]’. ‘Vandaag wordt de Kook Boekenbon uitgebracht, een unieke Boekenbon voor iedereen die van lekker eten houdt.’ Op de eerste boekenbon prijkt een foto van kok Herman den Blijker, wel een ster op televisie, geen ster voor zijn zaken. Als je gaat zoeken naar de boeken van Den Blijker, dan valt meteen op dat één naam steeds terugkeert: Jaap van Rijn.

En als je even doorklikt naar het LinkedIn-profiel van Jaap van Rijn dan zie je dat hij verantwoordelijk is voor heel veel kookboeken (onder meer met tv-kok Lonny). Er staat ook precies bij wat Van Rijn heeft gedaan bij die boeken. Bij de boeken met Herman den Blijker vraag je je zelfs af in hoeverre Den Blijker zelf nog iets heeft uitgevoerd, want het concept, de tekst en soms zelfs de fotografie is van Van Rijn. Zou Den Blijker alleen maar geposeerd hebben?

ghostwriter Herman den Blijker

De ‘Kook Boekenbon’ (het is toch ook geen Kinder Boekenweek?) is de eerste in een serie Boekenbonnen (bij de CPNB moet alles met hoofdletters) bij andere genres, althans, het persbericht zegt:

In de loop van dit jaar komen er Boekenbonnen bij voor de genres Spanning, Literatuur, Kinderen en Reizen.

Mooi dat ‘Kinderen’ nu ook al een apart genre zijn.

Het is tekenend voor de mensen die nu het beleid in handen hebben dat ze niet kiezen voor de beste kok van Nederland, en er zijn heel wat sterrenrestaurants met chefs die wel hun eigen boeken schrijven, maar voor een sigaren rokende kok die het bekendst is van televisie.