Het bericht dat Tzum.info vanmorgen plaatste over de uitspraak van schrijver Abdelkader Benali heeft veel losgemaakt. Op de sociale media gaat het bericht viral; het is al bijna tweeduizend keer bekeken.

Benali vindt dat de romans van jonge schrijvers inhoudelijk sterk op elkaar lijken. ‘Wie gooit er alsjeblieft een bom op de jonge Nederlandse auteurs?’ vroeg hij. Tzum.info benaderde drie ‘jonge’ schrijvers. Hoe denken zij over de uitspraak van Benali?

Jamal Ouariachi (1978, schreef onder andere Vertedering) zegt:

Ach, zolang Appie geen namen en rugnummers noemt, valt er weinig te reageren. Misschien heeft-ie zelfs wel gelijk, wat de roman betreft die hij aan het lezen is. Dat hij dan aan het generaliseren slaat en meteen maar een bom op “de” jonge Nederlandse auteurs in het algemeen wil mikken, lijkt me een gevalletje uit de hand gelopen ergernis. Snap ik. Weinig wekt zoveel bloeddorst op als het lezen van een middelmatig boek.

Daan Heerma van Voss (1986, schreef onder andere Het Land 32) schrijft:

Het lijkt me ten eerste onzorgvuldig en weinig inhoudelijk om te spreken over ‘jonge schrijvers’, dat is althans geen categorie die enige waarde heeft, of behoort te hebben. Het lijkt me ten tweede de taak van de schrijver veralgemeniseringen tegen te gaan, in plaats van ze in stand te houden of zelfs in het leven te roepen. Verder raad ik hem aan eens een boek van een ‘jonge schrijver’ te lezen. Ik wil hem Het Land 32 wel opsturen, als hij erin geïnteresseerd is om zijn vooroordelen te toetsen.

En Thomas Heerma van Voss (1990, schreef onder andere Stern) laat weten:

Weinig is zo kortzichtig en lui als een hele generatie, zonder enig voorbeeld bovendien, afschilderen als narcistisch en tekortschietend. Om te beginnen: wie behoren er in hemelsnaam tot die ‘generatie’ waarover Benali het heeft? Volgens mij ligt hij qua leeftijd dichter bij veel auteurs die als ‘jong’ worden gezien, dan ikzelf. Daarnaast is zijn klaagzang zo algemeen dat er eigenlijk niets inhoudelijks over te zeggen valt. Natuurlijk zijn er tig tegenvoorbeelden te verzinnen, maar ik neem aan dat Benali dat zelf ook best weet. Anders raad ik hem, wil hij dit soort statements maken, aan zich enigszins te verdiepen in het huidige boekenaanbod.