Morgenavond wordt bekendgemaakt welke schrijver de Gouden Boekenuil 2014 ontvangt. De uitreiking vindt plaats in de KVS in Brussel en zal op Cobra.be live te volgen zijn. Tzum.info besprak afgelopen maanden bijna alle genomineerden voor de prestigieuze literatuurprijs. Wie maken er kans op € 25.000,-?

JAN BROKKEN – DE VERGELDING

Jan Brokken reconstrueert de executie van zeven mannen in Rhoon tijdens het voorlaatste oorlogsjaar. De executie volgt op de elektrocutie van een jonge Duitse soldaat die in de nacht tegen een elektriciteitskabel aanliep. Was dat een noodlottig ongeval of het gevolg van sabotage door het verzet? Tzum.info schreef:

Je denkt, na al die jaren, dat het niemand meer lukt om iets origineels te schrijven over oorlog, dat alles al gezegd en geschreven is. Brokken bewijst het tegendeel met De vergelding.

STEFAN HERTMANS – OORLOG EN TERPENTIJN

De grootvader van Stefan Hertmans heeft vlak voor zijn dood een aantal schriftjes vol met aantekeningen gegeven aan zijn kleinzoon. Hertmans heeft die schriftjes jarenlang niet in durven kijken. Honderd jaar nadat de Eerste Wereldoorlog begon, heeft hij het toch aangedurfd. In Oorlog en terpentijn zette hij het leven van zijn opa op papier. Tzum.info schreef:

Wanneer je eenmaal aan de stijl gewend bent en grip hebt gekregen op de structuur van Oorlog en terpentijn dan is het allereerst genieten geblazen van de prachtige taal, vol van woorden die al in de vergetelheid zijn geraakt.

JAMAL OUARIACHI – VERTEDERING

Als de hoofdpersoon een katje vindt vlakbij zijn kantoor en adopteert, is de weg naar het contact met vrouwen iets gemakkelijker. Ook de bloedmooie Zerline raakt vertederd door de kat en met haar begint hij een vaste relatie totdat hij op een moment zijn woede niet meer de baas is en haar kwijtraakt. Tzum.info schreef:

Bij Ouariachi vallen er talloze mussen van daken zonder dat zij betekenis hebben. Uitwijdingen, herhalingen, zijpaden. Tell, don’t show is het adagium van Ouariachi en je krijgt alle gevoelens van de hoofdpersoon op een presenteerblaadje.

ILJA LEONARD PFEIJFFER – LA SUPERBA

Zoals gebruikelijk bij Pfeijffer heeft hij er geen gewone roman van gemaakt. Het boek is een kruising geworden van zo’n beetje alle genres die je kunt bedenken: autobiografische overpeinzingen, onderhoudende columns, erotische fantasieën, historische passages, geëngageerde relazen en groteske verhalen. Tzum.info schreef:

In het begin denk je nog dat al die verhaaldelen los van elkaar staan, zoals een stad een verzameling losstaande vertellingen is van willekeurig bij elkaar horende mensen, maar Pfeijffer weet op het einde van La Superba die delen weer aan elkaar te knopen. Zelfs het op straat gevonden been krijgt een functie in deze indrukwekkende roman waar in de Nederlandse literatuur geen gelijke van te vinden is.

JOOST DE VRIES – DE REPUBLIEK

Josip Brik, popfilosoof en professor in de Hitlerstudies, is dood: onopgehelderde omstandigheden. Nu is het aan zijn rechterhand, Friso de Vos, om Briks intellectuele nalatenschap naar zich toe te trekken. Maar er zijn er meer met die ambitie.