Schrijver Gerwin van der Werf heeft vanmorgen in zijn column in het dagblad Trouw de aanval geopend op enkele uitspraken van Herman Koch. Hij vindt dat Koch wartaal uitslaat over het leraarschap.

Gisteren verscheen de nieuwe roman van Koch, Geachte heer M., waarin een van de personages een leraar is. In een interview met de Vlaamse krant De Morgen liet Koch weten een hekel te hebben aan leraren: ‘Mensen met een beetje persoonlijkheid worden geen leraar.’

Van der Werf, die eveneens docent is, schrijft in zijn column dat hij zich verplicht voelt om te reageren, omdat ‘zo’n coryfee zoiets zegt over mijn beroep’. Volgens hem deugen de uitspraken van Herman Koch niet:

Zijn redenatie is ongeveer als volgt: leraren die een bloedhekel hebben aan het onderwijs, en er eigenlijk ongeschikt voor zijn, zijn vaak de beste leraren, omdat ze op een interessante manier vertellen en ‘persoonlijkheid’ bezitten. Leraren die wél geschikt zijn voor het vak zijn slechte en saaie leraren, die zichzelf te serieus nemen. (…) Kunt u de schrijver nog volgen?

Hij vervolgt:

Ik geloof dat ik Koch zelf een beetje een praatgrage, drammerige leraar vind die zijn gehoor niet weet te boeien en uit wanhoop steeds grotere wartaal uitslaat en grovere generaliseringen bedenkt.

Vervolgens noemt Van der Werf een aantal collega’s van zijn school die volgens hem staan voor het goede leraarschap, zij vertegenwoordigen niet het ‘borrelpraat’ van Koch. ‘Benieuwd wie of wat Herman Koch daartegenover stelt. Gewoon excuses zijn trouwens ook goed,’ aldus Van der Werf. De volledige column is op de site van Van der Werf na te lezen.