Alsof er niets aan de hand is, na het ontslag van Arie Storm bij de TROS Nieuwsshow, schoof vandaag Ingrid Hoogervorst aan voor de boekenrubriek. Wat daarin gebeurt is een sterk staaltje van framing. Ze mocht eerst uitgebreid vertellen over haar eigen boek Privédomein en vooral over de kritiek op de roman. De framing is als volgt: mannen vinden haar boek slecht en de mannen die die kritieken schrijven zijn vriendjes van Atte Jongstra (de echtscheiding met deze schrijver is onderwerp van de roman).

Merkwaardig genoeg werd de naam van Janet Luis niet genoemd die in NRC Handelsblad schreef:

Van compositie of regie is weinig te merken. Het lijkt wel of Hoogervorst overhaast een emmer met losse aantekeningen, citaten en herinneringen heeft leeggeschud.

Als voorbeeld van een positieve recensie wordt de bespreking van Jann Ruyters aangehaald in de TROS Nieuwsshow. Hoogervorst heeft de bespreking zelfs integraal op haar site gezet. De vraag is of ze het einde van die recensie wel echt heeft gelezen.

Leest ‘Privédomein’ in het begin als een verse hartekreet die je alleen al door de geraakte toon voor zich inneemt, later begint te storen dat Hoogervorst weinig ordening aanbrengt (wie verlaat nou wie, eigenlijk?) en zichzelf bovendien meer buiten schot houdt. De schrijver ontpopt zich als de haatdragende echtgenoot uit Elsschots gedicht ‘Het huwelijk’, maar zo onschuldig is de vrouw nu ook weer niet.

Het is wel jammer dat de ondergang zo toch in mist gehuld blijft, want een interessant huwelijk is dit zeker. Misschien dat de andere partij meer helderheid biedt.

Oordeel zelf, zegt Jan Mom tot besluit van het gesprek.

Luister het fragment hier na.