Op de een of andere manier zorgen de mensen rond de Storytel Luisterboek Award voor een heleboel onduidelijkheid. Eerder berichten we al over de belangenverstrengeling tussen het bedrijf Storytel (de sponsor) dat in hetzelfde pand zit als uitgeverij Rubinstein. Sterker nog, Robbert Hak, ‘Country Manager Storytel Nederland’, heeft op zijn LinkedIn-profiel staan dat hij zowel voor Rubinstein als voor Storytel werkt. We stelden een maand geleden vragen hierover, maar Hak wilde publiekelijk niet reageren, het profiel bleef ongewijzigd. Vier van de vijf genomineerden waren afkomstig van uitgeverij Rubinstein.

In de uitzending van Kunststof waar de bekendmaking van de Award (waar bestaat die uit?, toch niet alleen zo’n beeldje van plexiglas?) bekend werd gemaakt viel nog iets op. Dieuwertje Blok zou aanwezig zijn als een van de stemmen van Het Gouden Orkest, de ingesproken versie van De Gouden Boekjes, maar zij was afwezig. In plaats daarvan kwam Dik Broekman aan het woord, die zich bekend maakte als de uitgever van De Gouden Boekjes én als uitgever van Rubinstein.

Dus: Rubinstein brengt De Gouden Boekjes opnieuw uit, waar Rubinstein een luisterboek van maakt, dat genomineerd wordt voor een prijs die gesponsord wordt door iemand die voor Rubinstein en Storytel werkt.

Op de website van De week van het luisterboek kun je niet lezen wat de Award oplevert, je kunt ook niet lezen wie er in de jury zaten. Dat waren (dat kun je alleen lezen in het magazine Luister dat is uitgebracht ter ere van de Week van het Luisterboek) Vivianne Bendermacher, Winfried Baijens, Bart van Aken, Vincent Bijlo en Milouska Meulens. Vincent Bijlo was juryvoorzitter. Die jury koos de genomineerden, daarna mocht het publiek stemmen. Hoeveel mensen hebben gestemd is niet duidelijk gemaakt.

Je kunt trouwens ook een luisterboek van Vincent Bijlo kopen. Dat is uitgebracht bij uitgeverij Rubinstein.