Dichter Lucas Hirsch heeft op Facebook een hevige discussie ontketend over het verdienmodel voor auteurs. In de besloten groep voor boekhandelaren – het hol van de leeuw – vroeg Hirsch zich af waarom boekhandelaren zoveel marge pakken op de verkoop van boeken. Voor auteurs blijft er volgens de dichter maar 10% over per verkocht boek.

Hij plaatste de opmerking naar aanleiding van de berichtgeving over de deal van de Bezige Bij met een aantal grote boekhandels. ‘Misschien moeten er een aantal schijven uit en de auteur beter betaald,’ aldus de dichter.

Na de opmerking van Hirsch barstte de discussie los. Boekhandelaren gingen meteen in de aanval. Ze verhaalden over de kosten van huur, personeelskosten, pakpapier en het risico dat zij dragen als zij bepaalde titels inkopen. ‘Lees de krant, over hoe moeilijk het boekenvak het heeft. Enige bescheidenheid is wel op z’n plaats lijkt me. 10% royalty’s is overigens keurig,’ schreef een boekhandelaar.

Hirsch antwoordde:

Begrijp me niet verkeerd, ik houd van boekwinkels en ben oprecht verdrietig als er weer ergens een winkel zijn deuren sluit. Ik ontken nergens dat men het niet lastig heeft maar waarom zoveel agressie jegens mij als ik stel dat de verdeling wellicht wat scheef is?

En wie heeft jou verteld dat 10% keurig is? Is dat keurig omdat alle uitgevers dat hebben bepaald? Wat vind je zelf dat een auteur moet krijgen dan? En wat de boekenwinkels? Ben benieuwd! En even voor de goede orde, ik sta aan jullie kant!

Volgens de boekhandelaren moest zijn uitgeverij (zijn werk wordt uitgebracht door de Arbeiderspers) hem maar eens laten voorrekenen hoe zij het bedrag verdelen tussen auteurs, boekhandel en uitgeverij. Dat zou veel duidelijkheid geven in de discussie. Maar Hirsch gaf niet op.

Ik moet huur betalen, gas, water, electra etc. Dus dan is de verhouding tussen 10% voor auteurs en 60% voor boekwinkels toch best scheef. Ik neem toch ook risico als ik een boek schrijf? Als ik per uur betaald zou worden dan was ik nu rijk.

Een van de boekhandelaren probeerde nogmaals met een rekenmodel te laten zien hoe het zat: ‘Nog een keertje: de marge is 40%, dus de inkoopprijs van het boek is 60% van de verkoopprijs. een boek van 20 euro kost de boekhandel dus 12 euro.’ Hirsch schreef:

Maar met 10% voor mij moet ik ook alles voor doen. Begrijp je dat ook? Dat klinkt, ik zeg het voorzichtig voordat ik weer op m’n kop krijg, in vergelijking met de andere percentages best scheef.

De discussie werd vervolgens afgesloten met een reactie van een boekhandelaar: ‘Je kan als auteur natuurlijk altijd je eigen uitgever worden als je wil, onze boekhandels worden er dagelijks door platgelopen.’

0

Reacties