De cijfers die het GFK vandaag presenteerde over het boekenvak zijn verre van rooskleurig. Dat heeft natuurlijk te maken met het Polare-debacle dat zich in de eerste drie maanden afspeelde. ‘Het genre fictie kreeg weer grote klappen met een daling van 14%.’ Ook in de non-fictiehoek gaat het niet geweldig: ‘Opvallend in deze periode is dat non-fictie vrije tijd en non-fictie informatief de best presterende genres waren met dalingen van 5,2% en 6,6%.’

Het is niet allemaal kommer en kwel, GFK constateert dat de Vijftig tinten grijs-manie voorbij is. Opvallend ander cijfer is de groei van het e-book met maar liefst 29 procent. ‘Dit betekent dat rond 1 op de 20 van de verkochte boeken een e-boek is.’ De verwachting is ook dat de verkoop van de papieren boeken na het eerste rampkwartaal weer zal aantrekken.

Cary Richards van GFK legt alles nog eens uit.