Twintig uitgeprocedeerde asielzoekers die verblijven in de Vluchthaven, een voormalige gevangenis in Amsterdam Zuidoost, krijgen een rol in de voorstelling Die Schutzbefohlenen van Elfriede Jelinek. Dat schrijft Parool. Jelinek schreef de theatertekst voor het Thalia Theater in Hamburg als reactie op de bezetting van een kerk in Wenen door zestig asielzoekers in 2013. De première van Die Schutzbefohlenen vond onlangs plaats in het Duitse Mannheim. Regisseur Stemann tegen Noordhollands Dagblad:

Critici waren wisselend in hun reacties. Sommigen begrepen niet waarom er asielzoekers op het podium stonden die amper Duits praten, soms iets in het Engels zeiden of zelfs in hun eigen taal. Het klopt, dat konden mensen niet verstaan. Maar dat was ook mijn bedoeling. Als die vluchtelingen hier in Europa aankomen, kan niemand ze verstaan. Ze zijn daardoor volkomen geïsoleerd, kunnen niet communiceren met ons. Die eenzaamheid wilde ik ook op het toneel laten zien, dat onvermogen om met elkaar te praten, elkaar te begrijpen.

Aanstaande vrijdag dient bij de Amsterdamse rechtbank een rechtszaak voor toestemming voor de ontruiming van de Vluchthaven. Die Schutzbefohlenen is 10, 11 en 12 juni te zien in Amsterdam.