De najaarscatalogi van de verschillende uitgeverijen druppelen langzaamaan binnen. In de catalogus van uitgeverij Querido wordt op pagina acht een vuistdik boek van de debutant A.N. Ryst aangekondigd: De harpij. Een kleine geschiedenis van het paradijs getiteld. Maar wie is toch deze schrijver?

Het gebeurt niet vaak: een schrijver die met een roman van 672 bladzijden debuteert. Het omslag van de roman prijkt ook op de voorkant van de catalogus, voor de boekhandels is er een speciale ‘early bird’-korting (als zij minimaal drie exemplaren van het boek bestelen), de roman wordt vergeleken met Honderd jaar eenzaamheid en Jan Brokken heeft een blurb geleverd. Kortom: de uitgeverij zet groots in op A.N Ryst.

Google kent niemand die A.N. Ryst heet, op de social media zit eveneens geen A.N. Ryst. De catalogus van de uitgeverij bevat geen foto van de debutant en de biografie van de schrijver is erg kort. ‘Hij heeft meer dan twintig jaar in stilte gewerkt aan De harpij. Ryst woont en werkt in Amsterdam.’

Volop mysterie. Is hier sprake van een pseudoniem? Gaat een gerenommeerd auteur misschien schuil achter de naam A.N. Ryst? Of betreft het een schrijversduo?