Zojuist heeft de VPRO de zes Zomergasten bekendgemaakt. Tzum keek natuurlijk uit naar de schrijvers die dit jaar te gast zullen zijn. Het programma slaat dit jaar op literair gebied een brug tussen de hoge en de lage cultuur.

Saskia Noort zal namelijk te gast zijn, maar ook David Van Reybrouck. Noort is bekend van literaire thrillers als Terug naar de kust, De eetclub, Nieuwe buren en De verbouwing die allemaal ook werden verfilmd. Van Reybrouck brak bij het publiek door met zijn historische boek Congo waarvoor hij de AKO Literatuurprijs ontving.

In hun reacties is meteen het verschil tussen de twee schrijvers te zien.

Noort:

Ik denk dat ik veel crime laat zien, waar ik voor mijn vak naar kijk. Ik wil verder dingen laten zien uit de jaren tachtig, mijn puberjaren.

Van Reybrouck:

Mijn Brusselse inbreng zal dus zijn: veel Franstalige cinema en documentaires laten zien.

Wiskundige Ionica Smeets, dirigent Reinbert de Leeuw, filmregisseur Jim Taihuttu en cabaretier Freek de Jonge schuiven ook bij presentator Wilfried de Jong die dit jaar voor de tweede maal Zomergasten zal presenteren. Het programma start op 20 juli.