Ze zijn wat onrustig bij De Correspondent, het journalistieke online platform waarvoor je moet betalen. Dat komt omdat ze straks één jaar bestaan en dan zal moeten blijken of de abonnees blijven of bedanken. Daarom worden er allerlei acties bedacht: een digitale kaart met mooie boekhandels en de lancering van een reeks ebooks.

Ik was een paar maanden geleden in gezelschap van drie krantenjournalisten, waaronder één hoofdredacteur, en het bleek dat we allemaal een abonnement hadden genomen op De Correspondent omdat het zo’n sympathiek initiatief was. ‘Maar ik kijk er bijna nooit op,’ zei de hoofdredacteur. Tot onze schaamte moesten we dat beamen. We vonden het idee goed, maar we werden bijna nooit uitgedaagd om te kijken. Ik vermoed dat er meer abonnees van het eerste uur zijn zoals wij.

Nu de plannetjes. Op Facebook verscheen op op 31 juli een bericht van Ernst-Jan Pfauth, uitgever van De Correspondent:
Pfauth

Wederom een sympathiek initiatief en boekhandels, schrijvers en buitenlui begonnen meteen namen te noemen van mooie boekhandels en ook ik deed weer mee. De Boekhandelkaart werd steeds voller. Maar wie bepaalt nou of een boekhandel mooi of goed is. Je noemt een winkel en die wordt blindelings op de kaart gezet. Je hoeft de Bruna om de hoek maar te noemen en hop weer een mooie boekhandel erbij.

Een dag later moest Pfauth op Boekblad al bekennen ‘dat hij het plan nog niet helemaal doordacht heeft’. Robertine Romeny ontlokte hem een streng selectiecriterium:
‘Ik wil niet alle 1500 boekhandels van Nederland in kaart brengen. De winkel moet door minimaal één klant worden aangeraden voordat ik hem op de kaart zet.’

Het ging hem vooral om ‘de viering van de fysieke boekhandel’.

Gisteren kondigde uitgever Ernst-Jan Pfauth op zijn eigen site aan dat ze ebooks gaan uitgeven, te beginnen met ‘Rutger Bregman, onze correspondent Vooruitgang.’

1 Je betaalt voor het ebook veel minder dan voor het papieren boek;
2 Je kunt het ebook makkelijk uitlenen aan vrienden;
3 De auteur krijgt een hoger honorarium dan gebruikelijk;
4 Je kunt het boek ook bij De Correspondent zelf bestellen.

Voor de liefhebber van papier – en dat zijn er nogal wat, want papier maakt nog steeds 96 procent van de Nederlandse boekenmarkt uit – laten we ook een papieren editie drukken. Zo kun je het boek ook lezen zonder afgeleid te worden door emails, likes en tweets.

De vier pluspunten hierboven worden ook nog eens uitgelegd, bij punt 1 staat onder meer deze toelichting:

‘Winkels pakken flinke marges.’ Inderdaad, over een papieren boek is de marge van winkels standaard 42 procent en bij ebooks blijft dat ongeveer gelijk (sommigen vragen rond de 30 procent).

Dat vinden die boekhandels minder leuk om te horen. Op de Facebookgroep voor mopperende boekhandelaren ‘Tips uit het boekenvak’ werd het hele initiatief meteen afgeschoten door Thomas Barbier van De Reyghere Boekhandel:
Barbier

Steven van Ammel van Passa Portabookshop valt de gelijktijdigheid van de acties ook op:
van Ammel

En toch denk ik dat die ebooks wel kans van slagen hebben, niet de verwachte megaverkopen, maar omdat die jongens van De Correspondent wel door hebben hoe ze iets onder de aandacht moeten brengen. Ook omdat ze niet bang zijn iets nieuws te proberen en hun enthousiasme de belangrijkste drijfveer is.

Ga ik m’n abonnement nog verlengen? Ondanks dat ik bijna nooit op de site kom, ondanks dat ik de site nog steeds erg op Amsterdam gericht vind, ondanks het de site nog steeds niet gelukt is om voor abonnees een eigen profieltje aan te maken, ondanks de gruwelijke vormgeving, ondanks alles ga ik toch nog een jaar verder, al is het maar om het cynisme van de reaguurders op andere sites tegen te gaan, al is het om te zien hoe het cynisme van behoudende boekverkopers gelogenstraft wordt. En last but not least: om Joris van Casteren aan te sporen meer reportages te schrijven.