We hadden al Maarten van Rossem die in de trein naar Groningen door Drenthe kwam en ‘gebochelde boeren met puisten die manke ezels voortdrijven’ zag en we hadden Yvonne Kroonenberg die in de Action in Assen Drenten tegenkwam: ‘Simpele mensen met van die klassieke Drentse koppen, maar met uitdrukkingsloze ogen. Ik liep daar rond en probeerde die mensen te begrijpen, op dezelfde manier als dat ik me probeer te verdiepen in het geestelijk leven van dieren.’ En nu hebben we ook Peter Middendorp, geboren en getogen in de provincie, die aan Drenthe-bashing doet.

In het magazine van de Volkskrant zei hij onder meer:

1 Drenthe is het enige stukje aarde waar nooit om is gevochten.
2 Er zijn nauwelijks beroemde Drenten.
3 Vroeger gingen mensen nog wel eens ‘drentenieren’, maar sinds duidelijk is geworden met wie drentenierders in de verzorgingstehuizen terecht komen – Drenten – hoor je daar ook nooit iemand meer over.
4 Drenthe was een moerasgebied, geen provincie zoals de andere. We hadden alleen het veen. Daar kwamen allerlei landlopers op af, niet het meest verfijnde spul.
5 Als je die twintig of vijftig Emmenaren voor de deur hebt gezien, duwend en trekkend, die kooplust in die ogen, die drift om met korting te kunnen kopen, dan weet je: dit is niets. Dit is het niets.
6 Elk jaar trekt het talent weg, de achterblijvers worden er in het algemeen niet snuggerder op.
7 In Drenthe is alles snel apart, er is geen prestatiecultuur, er heerst geen gevoel dat ergens iets aan te veranderen of verbeteren is.

Op de Facebookpagina van RTV Drenthe komen inmiddels de geschokte reacties van Drenten binnen.

geschokte reacties van drenten

Peter Middendorp vond de berichtgeving van RTV Drenthe wat suggestief.

reactie Peter Middendorp

Burgemeester Eric Oosterhout van gemeente Aa en Hunze (een gehuchtenconglomeraat ten oosten van Assen) was niet blij met het interview:

De Blokker in Emmen was wel positief:

De nieuwe roman van Peter Middendorp, Vertrouwd voordelig, verschijnt deze week.