De ooit veelbelovende schrijver en journalist Joost Niemöller zit de laatste jaren in een steeds rechtsere hoek. Hij beheert nu het weblog De nieuwe realist dat een ware goudmijn is voor complottheorieën (‘Schilderswijk is nu officieel moslimbezit’, ‘Malaysian Airlines veranderde verhaal over verdwijnen MH17′, ’10 punten om nu het Westen en de wereld te redden’). Naar aanleiding van dit bericht tipte iemand ons over de post van 8 augustus ‘Hangt ebola uitbraak samen met laag IQ?’

De redenering is als volgt: er is een lage organisatiegraad om de ziekte te lijf te gaan. Dat komt door het lage IQ van een groot deel van de bevolking.

Veel van het huidige gedrag kan met zo’n laag IQ verklaard worden. Vluchtgedrag bijvoorbeeld, waardoor de ziekte over landsgrenzen wordt verspreid. Paniek, die zich snel verspreidt, bijvoorbeeld door geruchten. Maar ook het niet te stoppen gedrag zoals het eten van vleermuizen, waarvan de ziekte komt.

Toch heeft Niemöller wel enige compassie met ‘deze mensen’:

Het is al tragisch genoeg dat zoveel mensen nu sterven. En dat dit zo’n gruwelijke dood is. Maar het is des te tragischer dat de uitbreiding zo snel lijkt te gaan door iets waar ze zelf niets tegen kunnen doen: Hun relatief lage IQ.

[Foto: via Wikimedia Commons / CDC/Cynthia Goldsmith]