Gisteren werd er een herdenkingsdienst gehouden in de Riverside Church in Manhattan, in de buurt waar Maya Angelou in eerdere jaren woonde. Maya Angelou overleed op 28 mei op 86-jarige leeftijd.

In juni berichtte Tzum al over een herdenkingsdienst waarop Bill Clinton en Oprah Winfrey het woord namen. Nu was het de beurt aan New York om een herdenkingsdienst te houden. Hillary Clinton en nobelprijswinnares Toni Morrison spraken vol liefde over hun relatie met Angelou.

Maya Angelou werd in 1928 geborden in Saint Louis, Missouri. Ze werd bekend door het boek I know why the caged bird sings, waarin ze haar traumatische jeugd beschrijft. Ze ontving in haar carrière onder andere de National Medal of Arts, drie Grammy Awards, de Presidential Medal of Freedom en de Literarian Award (uit handen van Toni Morrison). Ook werd ze genomineerd voor een Pulitzer Prize. angelou

Clinton begint haar toespraak met de zin:

God surely outdid himself the day he molded Maya Angelou.

Daarna memoreert ze hoe Angelou een gedicht voor haar schreef, waarvan ze één zin vooral bijzonder vond:

There is a world of difference between being a woman and being an old female.

Toni Morrison was meer dan veertig jaar bevriend met Angelou. Ze vertelt hoe ze altijd onder de indruk was van haar vrijgevigheid voor zowel de

“server and served, the humble and the elite”. Ze was dankbaar voor de manier waarop ze lachte, iemands handen vastpakte, en de manier waarop haar stem klonk door de telefoon, op het moment dat je dat het meest nodig had.

Andere sprekers op de herdenking waren Colin Ashanti Johnson (Angelou’s kleinzoon), Robert Loomis (haar redacteur van Random House) en dichter Nikki Giovanni. Bekijk een deel van de herdenking hier:

In november verschijnt één van de laatste projecten waar Angelou aan heeft meegewerkt: een hip-hop album getiteld Caged Bird Songs. Jonge muzikanten mixten haar iconische teksten op zo’n manier dat ze toegankelijker zijn voor jongere generaties. Angelou was erg enthousiast over dit initiatief.