Vanmorgen werd bekend dat De Bezige Bij Antwerpen ophoudt te bestaan als apart uitgeeffonds. De schrijvers uit het fonds reageerden geschokt. De directeur van WPG, het concern waaronder De Bezige Bij Antwerpen valt, heeft zojuist een brief gestuurd naar de schrijvers met tekst en uitleg.

In de brief staat te lezen: ‘De Bezige Bij Antwerpen stopt helemaal niet, maar wordt opgenomen in De Bezige bij Amsterdam’. Volgens WPG is dat ‘een wens die al lange tijd onder veel auteurs [leeft].’ De Bezige Bij zal niet uit Antwerpen verdwijnen:

De Bezige Bij wil Nederlandse en Vlaamse auteurs één lijn, één programma bieden, een zo sterk mogelijke vertegenwoordiging in de Lage Landen, vanuit één inhoudelijke en commerciële visie. Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor onze topredacteur in Vlaanderen, die feitelijk een scout is en midden in de Vlaamse literatuur en samenleving zal staan. Deze krijgt de prachtige taak Vlaamse auteurs te acquireren en te begeleiden, deze persoon zal ook het gezicht zijn van De Bezige Bij in Vlaanderen.

Schrijver Joost Vandecasteele reageert op zijn Facebook-pagina op de uitspraken in de brief. Hij verwoordt de opname van het Vlaamse fonds in De Bezige Bij Amsterdam als volgt: ‘Eenzelfde nuanceverschil tussen cremeren of begraven.’ Ook haalt hij uit naar de uitspraak dat dit een wens is van de auteurs: ‘Dat was net niet de wens, sukkels, daarom bestond net die uitgeverij, om onafhankelijk en gericht op de markt hier in te spelen.’

Vandecasteele eindigt zijn bericht met: ‘Dat ik het via een krant horen moet, is al erg. Maar om dit soort corporate newspeak te moeten lezen, is echt triest.’

0