Floortje Zwigtman wilde na afloop van haar Een groene bloem trilogie niet nog een keer zo’n reeks schrijven, maar toch werd zondagmiddag 19 oktober het eerste deel van een nieuwe trilogie gepresenteerd in Perron Expressie te Amersfoort. Geheel toevallig vond die dag ook de Spoorparade (175 jaar spoor) op het terrein plaats, maar bezoekers van de presentatie mogen gratis het terrein op (‘bij het reuzenrad moet je naar rechts’) en als bonus krijgen ook wij gratis zakjes met treindrop in de huiskleuren van de NS.

DSC_0114[1]

De Amersfoortse marching band die af en toe kwam langs marcheren paste ook nog eens goed bij de setting waarin Vlam zich afspeelt: de dictatuur Chimeria. Voor de presentatie werd de zoon van de dictator nog naar voren gehaald om in een toespraak enige onwaarheden over zijn vaderland en hemzelf (‘Ik ben geen verwende egoïstische egotripper’) recht te zetten en alvast een paar smeuïge teasers te geven voor de liefhebber. De vlag van Chimeria hing boven het podium, de aanwezigen konden een visumaanvraag invullen en er was een dictator fashion shop inclusief Kadhaffi pakje. Security ontbrak natuurlijk niet, maar hun taak bleef beperkt tot het wegjagen van een verdwaalde tubaspeler die blijkbaar zijn collega’s kwijt was geraakt.

DSC_0101[1]

Interviewer en presentator Edward van de Vendel wilde natuurlijk ook weten waarom Zwigtman wederom een trilogie had geschreven, maar daar kwam ze zelf ook niet uit. De totstandkoming van Vlam werd wel toegelicht: enerzijds was het de val van de Berlijnse muur die op haar destijds een enorme indruk maakte en anderzijds de beroemde traan van Maxima waardoor ze zich realiseerde dat ze over de effecten van een dictatuur op een persoonlijk leven wilde schrijven. Wat groepsdruk met een individu doet is overigens ook één van de weinige terugkerende thema’s in het werk van Zwigtman. Vlam is nu eens geen historische roman en in haar werk wil ze zich niet herhalen. De discussie of ze voor volwassenen schrijft of jongeren ondervangt de uitgever enigszins door het boek de NUR Codes voor beide doelgroepen te geven. Met Vlam hoopt ze ook vaker langs middelbare scholen te kunnen gaan en dat zal één van de redenen zijn geweest om Myriam West een single bij het boek te laten schrijven: Home kan bij aankoop gedownload worden.

DSC_0113[1]

DSC_0106[1]

DSC_0111[1]

Als het alles volgens plan gaat is de opvolger van Vlam volgend jaar al verschenen en na het derde deel is er ook weer tijd voor een historische roman waarvan ze van harte hoopt dat het boek niet tot een trilogie uitgroeit.

Maarten Praamstra

0