Er zat nogal wat zuur en venijn in het dankwoord van Michel van Egmond toen hij NS Publieksprijs voor Kieft had gekregen. ‘Laat ik het dan nog even hebben over waar het net over ging: de publiciteitsmachine van VI en de macht van VI. Laat ik dan onthullen dat de uitgeverij van VI bestaat uit één persoon: dat is Marieke Derksen. Daar komt deze prijs ook toe. We hebben helemaal geen marketingmachine. Ik ben van al deze schrijvers, op Herman na, het minst in beeld geweest. Ik heb jullie allemaal op de televisie gezien. Saskia Noort is een soort levend testbeeld, je kan de tv niet aanzetten of ze is op tv.’

Marieke Derksen schijnt de oudste dochter Johan Derksen te zijn, de voetbalanalist die in het programma VI elke week boeken omhoog houdt die zijn dochter uitgeeft. Kieft in bijna elke uitzending. De overwinning werd op Twitter gevierd als zij van VI van het literair establishment gewonnen hadden, terwijl er maar twee boeken van literaire waarde bij de genomineerden zaten. VI-journalist Simon Zwartkruis kwam bijna klaar van geluk:

Nico Dijkshoorn, columnist bij VI, boek uitgegeven bij VI, was ook blij.

Wie in Literair Nederland was dan geschokt? NRC Handelsblad-criticus Thomas de Veen in ieder geval niet.

Schrijver en NRC-journalist Auke Hulst evenmin.

Collega Simone van der Vlugt feliciteert:

Collega-uitgever Ambo Anthos feliciteert:

‘Literair Nederland schudt opnieuw op grondvesten,’ zegt een VI-journalist. Maar waar?