Stefan Hertmans heeft met zijn roman Oorlog en terpentijn de AKO Literatuurprijs 2014 gewonnen. Dat heeft juryvoorzitter Job Cohen zojuist bekendgemaakt tijdens Crossing Border in Den Haag.

Oorlog en terpentijn is al een bestseller, inmiddels zijn er 100.000 exemplaren van de roman verkocht. Cohen maakte in zijn juryrapport een statement. De afgelopen weken kwam er namelijk kritiek (hier en hier) op de shortlist van de literatuurprijs die alleen uit mannen van middelbare leeftijd bestond.

Cohen zei dat de roman van Hertmans al op vele goede kritieken kon rekenen, zowel van jonge als oude recensenten, zowel van mannen als vrouwen. En dat ook de jury, waarin onder andere drie vrouwen zetelden en een man van dertig jaar, overtuigd was.

Hertmans ontvangt een geldbedrag van vijftigduizend euro. De AKO Literatuurprijs is de bekroning voor het beste Nederlandstalige literaire boek – in de categorieën fictie en non-fictie.

0