Freek Vielen (1985) heeft met zijn toneelstuk Dracula de Taalunie Toneelschrijfprijs 2014 gewonnen. De prijs voor ‘de meest belangwekkende theatertekst van het afgelopen seizoen’ bedraagt 10.000 euro. Vielens stuk werd door een Nederlands-Vlaamse jury gekozen uit 45 inzendingen. De uitreiking vond plaats tijdens Dramaastrischt, een tweejaarlijkse conferentie over actuele ontwikkelingen in de Nederlandse en Vlaamse theaterwereld. 

Het stuk Dracula, dat werd uitgebracht door De Tijd uit Antwerpen, brengt de laatste vijf minuten van slaap, vlak voor het ontwaken, op het toneel. Het stuk richt zich niet op de plot, maar juist op een diverse reeks gedachtes en bespiegelingen. In het juryrapport werden met name de ’thematische veelgelaagdheid’ van het stuk geprezen:

De tekst komt tot je zoals visioenen tot je komen en is zo zwanger van betekenis dat je deze steeds opnieuw kunt en wilt ‘lezen’. Het is een intuïtieve tekst, zowel inhoudelijk als in de manier waarop de opeenvolgende fragmenten in elkaar overvloeien, nagalmen en terugkaatsen; vrij abstract en complex, niet eenvoudig te veroveren, maar van een ontegenzeggelijke kracht. Als de puzzelstukjes in elkaar vallen, ontvouwt zich een lappendeken van betekenissen en zienswijzen, waarbij vrijwel geen onderwerp onaangeroerd blijft: het ontstaan van het universum, de goddelijke schepping, het gemis van een oude geliefde, verloren dromen, een moeder-dochterrelatie, burn-out, anorexia en dementie.

De laatste drie andere genomineerden voor de prijs waren Magne van den Berg met Met mijn vader in bed (wegens omstandigheden), Jachim Robbrecht met Crashtest Ibsen II Volksvijand en Peer Wittenbols met Vette dinsdag. De prijs wordt sinds 1987 jaarlijks uitgereikt om ‘de Nederlandstalige toneelschrijfkunst en de opvoering ervan stimuleren’. Vorig jaar ging de prijs naar Bernard Dewulf, voor zijn toneelstuk Een lolita.