De literaire zelfmoordbrief die Floortje Zwigtman schreef op Facebook heeft een hoop reacties opgeleverd. Naast veel medestanders kwamen er ook tegengeluiden (van onder meer Charlotte Mutsaers – in een reactie op Facebook – en Ingmar Heytze in Trouw. Tijdens de talkshow De literaire hemel in Amen vroeg Annette Timmer aan Anna Woltz wat zij vond van de hele ophef rond Zwigtman:

Anna Woltz: Ik vond dat Floortje Zwigtman te ver ging, want zij heeft een literaire zelfmoordbrief geschreven. Ze zegt niet: als ík, maar als jeugdboekenschrijvers niet meer aandacht gaan krijgen, dan wil ze stoppen met schrijven. Nou, dat vind ik zwaar overdreven. Ik vind ook dat je helemaal niet moet spelen met zoiets als een zelfmoordbrief. Ik vind dat heel onaangenaam om dat zo te noemen. En ik denk toch nog dat schrijvers in de eerste plaats schrijven omdat ze dat zo ontzettend graag willen en omdat ze niet anders kunnen, dan elke keer weer… Ik denk soms ook: ik ga een aantal maanden niet schrijven, het lukt gewoon niet, ik begin toch weer met schrijven.

Ik denk dat het voor kinderboeken niet anders is dan boeken voor volwassenen. Bij boeken voor volwassenen wordt ook de meeste aandacht besteed aan bestsellers. Als iemand, die ergens anders al beroemd van is, een boek schrijft dan wordt daar ook heel veel aandacht aan besteed. Dat is bij jeugdboeken ook zo. Als prinses Laurentien een kinderboek schrijft: daar wordt aandacht aan besteed. Maar ik heb absoluut niet te klagen met aandacht voor mijn boek.

Annette Timmer: Er komt toch ook een Boekenweek voor young adults?

Anna Woltz: Ja, we hebben al de Kinderboekenweek en dan komt er ook inderdaad voor de twaalf- tot achttienjarigen, of misschien nog nauwer, nog een Young Adult-Boekenweek. Daar wordt aardig wat aandacht aan besteed. Ik denk dat het lastige is dat kinderboekenschrijvers altijd een klein beetje het gevoel hebben dat ze minder serieus worden genomen dan schrijvers die voor volwassenen schrijven. Mij wordt ook vaak de vraag gesteld: ga je ook nog ooit voor volwassenen schrijven? Ga je die volgende stap nemen? Ik zie het echt oprecht niet als een volgende stap. Misschien dat ik nog wel eens voor volwassenen ga schrijven, maar ik denk niet dat ik dan opeens met iets hogers of mooiers bezig ben.

Ik denk dat het ook heel persoonlijk per schrijver is. Het boek van Floortje Zwigtman, haar laatste boek, was toch minder ontvangen en dan denk ik: ja, dat heb je soms. Ik heb ook soms een boek dat je… – je schrijft een boek, je hebt er hart en ziel in gelegd en het wordt een grote vijver in gegooid en je hoort er nooit meer iets van – dat komt soms voor.